[O1] Po ładowaniu akumulatora zapaliły się kontrolki
Ludziska dopadło mnie coś dziwnego:
Podłączyłem akumulator do ładowania, nie rozpinając klem nie chciałem aby komputer stracił pamięć.
Po zakończonym cyklu ładowania 12 godzin zapalam mojego szkodnika i co się okazuje:
świeci kontrolka ABS, EPS, ręczny
Co zrobiłem:
1. sprawdziłem płyn hamulcowy - jest ok
2. bezpiecznik w tej skrzynce na akumulatorze - są ok
3. podłączyłem pod komputer najpierw pokazał padnięty moduł ABS, po kolejnej próbie podpięcia pod komputer wyskakuje komunikat że nie może się połączyć z ECU, lecz nie świeci już kontrolka ESP powiem więcej nie działa ESP (włącz-wyłącz).
Tak się zastanawiam miałem w nocy uchyloną maskę i padał deszcz może gdzieś się dostała woda?
Samochód pali od ręki ABS nie działa sprawdziłem blokują się koła.
Panowie gdzie szukać awarii :?:
Przeszukałem forum nic za bardzo nie znalazłem, chyba że coś przeoczyłem z nerw.
Wrócę jeszcze do szukajki jak mi trochę ciśnienie opadnie.
kazdy nowy dzien rodzi nowe paranoje ...
U mnie rozwiązanie problemu było banalne.
Na aku mam takie złącze które trzeba rozpiąć aby móc wyjąć aku.
Po prostu nie dokładnie to podpiąłem po wymianie i nie bylo zasilania dla niektórych podzespołów.
Stąd świecące się kontrolki i dziwne błędy na VAG-u
Adrenalina już opadła przeszukałem forum i znalazłem kilka wskazówek, które sprawdziłem.
Rozwiązanie problemu było banalne, zresztą sugerował je hawas82, kolego klikam Tobie - pomógł - ja nie rozpinałem tego złącza na akumulatorze ale faktycznie wtyczka nie łączyła i objawy jak w temacie.
Zamieszczone przez oizo
moim zdaniem powinno się odłączyć akumulator bo mogło być jakieś przepięcie w sieci i popali ci elektronikę w aucie.
Komentarz